Poppen van Ooiters

Voor wie Het Land van Ooit van LEGO volgen op Facebook zal het niet nieuw zijn dat ik het afgelopen jaar bezig ben geweest met het bouwen van poppen van Ooiters. De poppen zijn ca. 45 cm hoog en uiteraard volledig gebouwd van LEGO-steentjes.

Het Land van Ooit poppen LEGO

De Gouverneur, de Luie Lakei en Sap de Aardwortel

De Gouverneur

De inspiratie voor de Gouverneur kwam van een fotootje uit het allereerste fotoboekje van Het Land van Ooit. Daarop staat de Gouverneur in de Blauwe Tuin (het restaurant in het Roze Kasteel). Het leek me een leuke uitdaging om – in de lijn met het Oram Doram Doridam poppentheater – van de Gouverneur een staande pop te maken van ca 45 cm hoog.

Sculpturen bouwen van LEGO-steentjes is echt een uitdaging. Ronde vormen creëren met rechthoekige steentjes is lastig. Gelukkig heeft LEGO zelf ooit een aantal sculpturen als doos op de markt gebracht, dus ik kocht er twee om eens te oefenen. En zou bouwde ik o.a. dit schattige draakje, een voor LEGO-verzamelaars fameuze set.

LEGO Draakje set 3724

LEGO Draakje (set 3724)

Daarop volgend ging ik eerst aan de slag met ontwerppapier. Dit is papier met ruitjes in de exacte afmetingen voor LEGO-blokjes. Dit om eerst een inschatting te krijgen van de verhoudingen en de afmetingen. Ik bouwde gek genoeg eerst de schoenen en schakelde na de onderbenen over naar het hoofd. De hoed was een extra uitdaging vanwege de twee ronde ringen, ofwel de ‘hamburger’ zoals Kloontje het altijd noemde. De hoed moest immers zowel rond worden, als ietwat schuin naar achter gekiept op het hoofd komen. Als oplossing daarvoor heb ik ronde 2×2 plaatjes aan elkaar geregen met een flexibele buis/montagedraad.

Hoofd Gouverneur

Na de schoenen, bouwde ik eerst het hoofd.

In het digitale ontwerpprogramma van LEGO, LEGO Digital Designer, kun je volop experimenteren met alle LEGO-onderdelen die je maar kunt bedenken. Daarom maakte ik in dit programma een digitale kopie van het hoofd en de schoenen om – al experimenterend – tot een ontwerp voor het lichaam te komen. Tegelijkertijd moet je wel in de gaten houden welke onderdelen er in welke kleur beschikbaar zijn (en betaalbaar – ook niet onbelangrijk), dus hield ik ook Bricklink goed in de gaten. Zodoende kwam ik tot het volgende ontwerp, waarin ik voor de plooien in de lange jas o.a. Star Wars ruimteschip-onderdelen heb gebruikt en voor de armen bovenlijfjes van poppetjes. Daarbij kunnen het hoofd en de armen draaien.

Gouverneur LDD

Digitale ontwerp voor de Gouverneur.

Nadat alle onderdelen binnen waren, kon ik eindelijk de pop helemaal in elkaar zetten, waarna ik alleen de staf nog even goud moest spuiten. Met name de armen bleken erg gammel, maar door een paar kleine veranderingen werd dat al minder. Inmiddels is de pop voor het grootste deel gelijmd om beter stand te houden tijdens tentoonstellingen en heeft hij een eigen, speciaal op maat gemaakte transportdoos.

De Gouverneur

‘Geef de pen door’

Tijdens de modelbouwshow in Goes, afgelopen februari, werd mij gevraagd een stuk te schrijven voor het clubblad van de LEGO-bouwers van ‘de Bouwsteen’. In de vaste rubriek ‘Geef de pen door’ schrijft elk kwartaal een ander clublid over zijn LEGO-hobby. Ditmaal was ik dus aan de beurt. Hieronder mijn verhaal.Geef de pen doorGeef de pen door

Door Paul Toxopeus
Paul met Mozaiek

Paul met Mozaiek

Mijn huidige LEGO-avontuur begon in april 2008. Het Land van Ooit was net een aantal maanden geleden failliet gegaan en daar was ik best ondersteboven van. Het Land van Ooit heeft altijd een speciaal plekje gehad in mijn hart. En toe opeens was het er niet meer. Nooit meer op audiëntie bij de Gouverneur en zijn gevolg, nooit meer de Ooitgroet doen en nooit meer touwtje trekken met Reus Ooit. Onvoorstelbaar vond ik dat. En nog steeds overigens.

In die maand bekeek ik mijn oude foto’s en aantekeningen uit de jaren ’90 nog eens. Tijdens mijn jeugd kwam ik jaarlijks op staatsiebezoek in Het Land van Ooit. En elke keer als ik daar was deed ik inspiratie op om thuis mee aan de slag te gaan. Ik knutselde wat af! Een Land van Ooit bordspel was één van mijn creaties, maar het allermooist was natuurlijk de LEGO.
Entree Het Land van Ooit

Entree Het Land van Ooit

In mijn basisschooltijd en ook tijdens de eerste jaren van de middelbare school bouwde ik aan een klein Land van Ooitje van LEGO op mijn kamer. Ik maakte kostuumpjes voor minifiguren en bouwde een grote reus van blokjes. Ook maakte ik aantekeningen van mijn creaties, waaronder het ontwerp voor het kasteel. Tijdens mijn studietijd hebben mijn ouders alles weer afgebroken uiteraard; ik keek ook niet echt meer naar de LEGO om.
Tot dus in april 2008. Het was niet meteen mijn idee om het hele Land van Ooit na te bouwen. Ik had immers – wonend op mijn studentenkamer – geen enkel blokje in huis. Nee, enkel een ontwerp voor het kasteel op de computer leek me wel voldoende. Maar natuurlijk bleef het daar niet bij. Ik ontdekte LEGO Digital Designer en met één druk op de knop had ik de onderdelen bij LEGO besteld. Dat het niet alleen bij het kasteeltje zou blijven moge duidelijk zijn. Vier jaar later in Goes stond ik met een opstelling van 6 m² en de bedoeling is dat het nog verder uitgroeit. Vooral het roze kasteel en de water spuitende poppetjes trekken altijd veel bekijks.
Goes 2012

Goes 2012

Er is de afgelopen jaren een wereld voor me open gegaan die ik voorheen niet kende. Met termen als Bricklink, LDD, LDRAW, LED-verlichting, AFOL, MOC, SNOT, LUG’s, CUUSOO, etc. Ik schrijf o.a. daarover op mijn weblog: hetlandvanooitvanlego.nl/blog ook heb ik sinds kort een Facebook pagina voor Het Land van Ooit van LEGO waarop ik de laatste nieuwtjes deel: Facebook.com/hetlandvanooitvanlego
Ik geef de pen door aan Alex de Jong. Ik vind het zo knap hoe hij ruimtelijke sculpturen maakt. Tijdens clubdagen kan ik ook altijd weer wat van hem leren.

Brief aan Merlin Entertainments Group

Wageningen, 7 mei 2012

Onderwerp: Legoland en het voormalig Land van Ooit

Geachte heer Klesman,

Ruim een maand geleden stond er een interview met u in het NRC waarin u aangeeft dat Nederland een geschikte locatie zou zijn voor een nieuw Legoland park. Ook zei u te kijken naar bestaande parken ter overname, centraal gelegen in het land waar reeds infrastructuur aanwezig is. U roept daarbij geïnteresseerde partijen op zich bij u te melden. Inmiddels hebben zich al verschillende gemeentes gemeld met beschikbare locaties, waaronder ook gemeente Heusden. Zij hebben het terrein van het voormalig Land van Ooit beschikbaar, direct aan de A59. Een grote kanshebber lijkt mij, onder meer ook omdat er veel grond beschikbaar is.

Het is voor mij een beetje dubbel u een brief te schrijven. Het Land van Ooit gaat mij zeer aan het hart. Het liefst zou ik zien dat Het Land van Ooit terug komt. Ik besef me ter degen dat dit echter schier onmogelijk is, al wens ik dat niet te geloven. Het concept van Het Land van Ooit is en blijft zeer sterk en is daarnaast ook ongekend bijzonder en uniek. Het Land van Ooit was voor mij écht een ander land. Een land waar kinderen de baas zijn, waar ik even helemaal mezelf kon zijn. Een park ook waar de mens centraal stond; de acteurs droegen het concept en alle attracties draaiden op menskracht. Een park ook met een thema dat recht deed aan de historie van het landgoed rondom het 600 jaar oude kasteel. Een standaard Legoland park zoals ook in Duitsland en Denemarken zou in mijn ogen dan ook geen recht doen aan deze locatie met een bijzondere geschiedenis.

Er zijn in mijn ogen wel belangrijke overeenkomsten tussen Het Land van Ooit en LEGO. Beiden richten zich op de creatieve ontplooiingskansen voor kinderen in combinatie met vermaak. Het stimuleren van de fantasie en verbeeldingskracht waren ook voor Het Land van Ooit belangrijke uitgangspunten. Het is voor mij overigens zeer opmerkelijk dat Legoland in beeld komt als mogelijke nieuwe invulling van het voormalige Land van Ooit, omdat ik sinds het faillissement in 2007 bezig ben Het Land van Ooit van LEGO na te bouwen. Het is inmiddels een opstelling van zo’n 8 m2, waarmee ik op verschillende evenementen exposeer. Ik krijg daar veel positieve reacties op van zowel jong als oud. Bijgesloten vindt u promotiemateriaal om u een kleine indruk te geven.

Mocht Merlin Entertainments serieus overwegen een nieuw Legoland te ontwikkelen op de locatie van het voormalig Land van Ooit, dan hoop ik dat u bereid bent mij – als groot fan van zowel Het Land van Ooit als LEGO – uit te nodigen om eens van gedachten te wisselen. Voor meer informatie over mijn project verwijs ik u graag door naar mijn website.

Hopend hiermee uw interesse te hebben gewekt, wacht ik graag uw reactie af.

Met vriendelijke groet,
Paul Toxopeus

LEGO CUUSOO – Realistische bomen

Inmiddels al een tijdje geleden stuitte ik op een hele leuke website: LEGO® CUUSOO
CUUSOO is Japans voor ‘wens’. Het werkt zo: als je een leuk idee hebt – waarvan je vindt dat het leuk zou zijn als LEGO® er een officiële set van maakt – dan kun je dat idee op deze website plaatsen en als er 10.000 mensen hun steun betuigen aan jou idee, dan neemt LEGO® het idee in overweging voor productie. Wie weet wordt jou idee dan een officiële LEGO-set die in de winkels verkocht wordt!

Inmiddels hebben velen hun idee al op deze website geplaatst. Het is erg leuk om te zien wat anderen bedenken en bouwen van LEGO-blokjes. Uiteraard kon ik het zelf ook niet laten één van mijn projecten aan te melden.

LEGO CUUSOO - Realistic trees

Oproep aan bezoekers om het CUUSOO project te steunen

Realistische bomen
Al ruim 3 jaar ben ik inmiddels bezig met het ontwerpen van realistische bomen van LEGO-onderdelen. De bomen die LEGO® zelf in zijn sets stopt zijn vaak erg klein en zijn totaal uit verhouding met de LEGO-poppetjes. Om Het Land van Ooit een beetje realistisch na te kunnen bouwen is het natuurlijk erg belangrijk als je de opstelling kunt aankleden met mooie, grote bomen. Dat was immers in het echte Land van Ooit ook het geval; prachtig gelegen tussen eeuwenoude bossen en groen.

Na vele omzwervingen op internet ontdekte ik op de Flickr groep ‘LEGO-Arboretum’ waar verschillende LEGO-bouwers hun gebouwde bomen kunnen delen met de rest van de wereld. Eerlijk gezegd was ik een beetje teleurgesteld ik kwam daar nog niet de boom tegen die ik zocht. En dus moest ik het zelf doen.

LEGO-bos

Mijn eerste bomen-ontwerpen vormen samen een bos

Eén van de eerste ontwerpen: de Cypresse

Inspiratie uit de natuur
Gelukkig woon ik in een heel groene gemeente met prachtige botanische tuinen. Door bomen in mijn omgeving goed te bestuderen, kwam ik uiteindelijk op nog mooiere ontwerp uit. Zoals deze grote groene boom:

Boom met schommel

Grote groene boom met schommel

In de Engelse Tuin achter het Roze Kasteel in Het Land van Ooit staat een prachtige grote rode beuk. Het leek me bijzonder om deze boom met donkerrode bladeren na te maken, met name ook omdat donkerrode bladeren van LEGO® niet bestaan! Dat betekende dat ik die bladeren met een spuitbus moest verven. Een hele klus, maar het resultaat bleef niet onopgemerkt. De boom werd door Classic-Castle.com opgemerkt (ik heb daarover eerder al een bericht geschreven).

Rode beuk van LEGO

De grote rode beuk voor in de Engelse Tuin bij Het Roze Kasteel

Instructiefilm
Toen ik in februari dit jaar LEGO® CUUSOO ontdekte, twijfelde ik geen moment. Ik maakte meteen een project aan voor deze bijzondere LEGO-bomen. Op de modelbouwshow in Goes kon ik meteen mooi reclame maken voor mijn project.

Om de benodigde 10.000 stemmen te halen moet je uiteraard meer doen dan dat. En daarom besloot ik ook een instructiefilmpje op YouTube te zetten waarin ik stap voor stap aangeef hoe je één van mijn bomen zelf kunt bouwen (mits je de juiste LEGO-onderdelen in huis hebt natuurlijk). Dus voor de gevorderde bouwers onder jullie, veel plezier met ‘Hoe bouw ik een LEGO-boom?’:

Inmiddels begint de steun voor mijn project gestaag te groeien richting de 500 stemmen! Voor wie nog niet gestemd heeft, dat kan hier:

http://lego.cuusoo.com/ideas/view/9173

Nu ook op Facebook!

Het is alweer een tijdje geleden dat ik iets op dit weblog achter liet. In de tussentijd heb ik echter niet stil gezeten. Zo ben ik druk bezig met een nieuwe website, al ligt dat project momenteel stil. Ik heb namelijk niet zoveel kennis van HTML, Joomla!, WordPress en CSS stylesheets en ben daar een beetje in vastgelopen. Dus als er iemand is die me daarmee zou kunnen helpen, hou ik me aanbevolen.

Facebook
Ondertussen ben ik me ook eens gaan verdiepen in het fenomeen Facebook. En dat resulteerde erin dat Het Land van Ooit van LEGO inmiddels zijn eigen fan-pagina heeft. Dus vanaf nu kun je de laatste ontwikkelingen ook volgen op Facebook door de fan-pagina te ‘vind-ik-leuk’-en. Je vindt hier ook veel foto’s die je zelf kunt delen met je vrienden en kun je zelf ook foto’s toevoegen door Het Land van Ooit van LEGO te taggen in je eigen foto’s.

Facebook fan-pagina

Het Land van Ooit van LEGO op Facebook

Modelbouwshow Goes 2012
Daarnaast wil ik jullie het verslag van de Modelbouwshow in Goes afgelopen februari ook niet onthouden. Er was weer veel aanloop en ik heb veel mooie verhalen gehoord over Het Land van Ooit. Fijn om te zien dat de gedachte aan ‘het mooiste land ter wereld’ op deze manier inderdaad levend gehouden kan worden. Ik dank ook Edwin Bovendeur, mijn vriendin en mijn moeder die me dit weekend in februari hebben geholpen. Aangezien beelden meer zegen dan woorden heb ik weer een filmpje gemaakt met een impressie:

Vooraankondiging
Komende zomer staan er weer de gebruikelijke evenementen gepland:
De LEGO-festijndagen in Hardenberg zijn dit jaar op 14 en 15 juli (deelname van Het Land van Ooit van LEGO hangt af van beschikbaarheid van vervoer – biedt iemand zich aan?)
Op 7, 8 en 9 augustus is Het Land van Ooit van LEGO weer van de partij op het LEGO-treinen evenement in Museum Buurtspoorweg te Haaksbergen. Dus noteer in je agenda en kom gezellig langs van de zomer!
Lijkt het je leuk één (of meerdere) van deze dagen te helpen? Stuur me een bericht sturen via Facebook of mail naar: paul82nl@hotmail.com