Poppen van Ooiters

Voor wie Het Land van Ooit van LEGO volgen op Facebook zal het niet nieuw zijn dat ik het afgelopen jaar bezig ben geweest met het bouwen van poppen van Ooiters. De poppen zijn ca. 45 cm hoog en uiteraard volledig gebouwd van LEGO-steentjes.

Het Land van Ooit poppen LEGO

De Gouverneur, de Luie Lakei en Sap de Aardwortel

De Gouverneur

De inspiratie voor de Gouverneur kwam van een fotootje uit het allereerste fotoboekje van Het Land van Ooit. Daarop staat de Gouverneur in de Blauwe Tuin (het restaurant in het Roze Kasteel). Het leek me een leuke uitdaging om – in de lijn met het Oram Doram Doridam poppentheater – van de Gouverneur een staande pop te maken van ca 45 cm hoog.

Sculpturen bouwen van LEGO-steentjes is echt een uitdaging. Ronde vormen creëren met rechthoekige steentjes is lastig. Gelukkig heeft LEGO zelf ooit een aantal sculpturen als doos op de markt gebracht, dus ik kocht er twee om eens te oefenen. En zou bouwde ik o.a. dit schattige draakje, een voor LEGO-verzamelaars fameuze set.

LEGO Draakje set 3724

LEGO Draakje (set 3724)

Daarop volgend ging ik eerst aan de slag met ontwerppapier. Dit is papier met ruitjes in de exacte afmetingen voor LEGO-blokjes. Dit om eerst een inschatting te krijgen van de verhoudingen en de afmetingen. Ik bouwde gek genoeg eerst de schoenen en schakelde na de onderbenen over naar het hoofd. De hoed was een extra uitdaging vanwege de twee ronde ringen, ofwel de ‘hamburger’ zoals Kloontje het altijd noemde. De hoed moest immers zowel rond worden, als ietwat schuin naar achter gekiept op het hoofd komen. Als oplossing daarvoor heb ik ronde 2×2 plaatjes aan elkaar geregen met een flexibele buis/montagedraad.

Hoofd Gouverneur

Na de schoenen, bouwde ik eerst het hoofd.

In het digitale ontwerpprogramma van LEGO, LEGO Digital Designer, kun je volop experimenteren met alle LEGO-onderdelen die je maar kunt bedenken. Daarom maakte ik in dit programma een digitale kopie van het hoofd en de schoenen om – al experimenterend – tot een ontwerp voor het lichaam te komen. Tegelijkertijd moet je wel in de gaten houden welke onderdelen er in welke kleur beschikbaar zijn (en betaalbaar – ook niet onbelangrijk), dus hield ik ook Bricklink goed in de gaten. Zodoende kwam ik tot het volgende ontwerp, waarin ik voor de plooien in de lange jas o.a. Star Wars ruimteschip-onderdelen heb gebruikt en voor de armen bovenlijfjes van poppetjes. Daarbij kunnen het hoofd en de armen draaien.

Gouverneur LDD

Digitale ontwerp voor de Gouverneur.

Nadat alle onderdelen binnen waren, kon ik eindelijk de pop helemaal in elkaar zetten, waarna ik alleen de staf nog even goud moest spuiten. Met name de armen bleken erg gammel, maar door een paar kleine veranderingen werd dat al minder. Inmiddels is de pop voor het grootste deel gelijmd om beter stand te houden tijdens tentoonstellingen en heeft hij een eigen, speciaal op maat gemaakte transportdoos.

De Gouverneur

LEGO CUUSOO – Realistische bomen

Inmiddels al een tijdje geleden stuitte ik op een hele leuke website: LEGO® CUUSOO
CUUSOO is Japans voor ‘wens’. Het werkt zo: als je een leuk idee hebt – waarvan je vindt dat het leuk zou zijn als LEGO® er een officiële set van maakt – dan kun je dat idee op deze website plaatsen en als er 10.000 mensen hun steun betuigen aan jou idee, dan neemt LEGO® het idee in overweging voor productie. Wie weet wordt jou idee dan een officiële LEGO-set die in de winkels verkocht wordt!

Inmiddels hebben velen hun idee al op deze website geplaatst. Het is erg leuk om te zien wat anderen bedenken en bouwen van LEGO-blokjes. Uiteraard kon ik het zelf ook niet laten één van mijn projecten aan te melden.

LEGO CUUSOO - Realistic trees

Oproep aan bezoekers om het CUUSOO project te steunen

Realistische bomen
Al ruim 3 jaar ben ik inmiddels bezig met het ontwerpen van realistische bomen van LEGO-onderdelen. De bomen die LEGO® zelf in zijn sets stopt zijn vaak erg klein en zijn totaal uit verhouding met de LEGO-poppetjes. Om Het Land van Ooit een beetje realistisch na te kunnen bouwen is het natuurlijk erg belangrijk als je de opstelling kunt aankleden met mooie, grote bomen. Dat was immers in het echte Land van Ooit ook het geval; prachtig gelegen tussen eeuwenoude bossen en groen.

Na vele omzwervingen op internet ontdekte ik op de Flickr groep ‘LEGO-Arboretum’ waar verschillende LEGO-bouwers hun gebouwde bomen kunnen delen met de rest van de wereld. Eerlijk gezegd was ik een beetje teleurgesteld ik kwam daar nog niet de boom tegen die ik zocht. En dus moest ik het zelf doen.

LEGO-bos

Mijn eerste bomen-ontwerpen vormen samen een bos

Eén van de eerste ontwerpen: de Cypresse

Inspiratie uit de natuur
Gelukkig woon ik in een heel groene gemeente met prachtige botanische tuinen. Door bomen in mijn omgeving goed te bestuderen, kwam ik uiteindelijk op nog mooiere ontwerp uit. Zoals deze grote groene boom:

Boom met schommel

Grote groene boom met schommel

In de Engelse Tuin achter het Roze Kasteel in Het Land van Ooit staat een prachtige grote rode beuk. Het leek me bijzonder om deze boom met donkerrode bladeren na te maken, met name ook omdat donkerrode bladeren van LEGO® niet bestaan! Dat betekende dat ik die bladeren met een spuitbus moest verven. Een hele klus, maar het resultaat bleef niet onopgemerkt. De boom werd door Classic-Castle.com opgemerkt (ik heb daarover eerder al een bericht geschreven).

Rode beuk van LEGO

De grote rode beuk voor in de Engelse Tuin bij Het Roze Kasteel

Instructiefilm
Toen ik in februari dit jaar LEGO® CUUSOO ontdekte, twijfelde ik geen moment. Ik maakte meteen een project aan voor deze bijzondere LEGO-bomen. Op de modelbouwshow in Goes kon ik meteen mooi reclame maken voor mijn project.

Om de benodigde 10.000 stemmen te halen moet je uiteraard meer doen dan dat. En daarom besloot ik ook een instructiefilmpje op YouTube te zetten waarin ik stap voor stap aangeef hoe je één van mijn bomen zelf kunt bouwen (mits je de juiste LEGO-onderdelen in huis hebt natuurlijk). Dus voor de gevorderde bouwers onder jullie, veel plezier met ‘Hoe bouw ik een LEGO-boom?’:

Inmiddels begint de steun voor mijn project gestaag te groeien richting de 500 stemmen! Voor wie nog niet gestemd heeft, dat kan hier:

http://lego.cuusoo.com/ideas/view/9173

Een nieuw Roze Kasteel

In november 2008 berichtte ik over het Roze Kasteel dat ik had gebouwd. Het was mijn eerste bouwwerk voor Het Land van Ooit van LEGO®. Ik bouwde het met het idee dat het daarbij zou blijven, maar twee en een half jaar later ben ik nog steeds druk aan het bouwen en wordt het project almaar groter. Ik kon toen ook nog niet vermoeden dat ik bijvoorbeeld ook het Manegetheater na zou bouwen.

Al een tijdje ben ik bezig een groot geheel te maken van alle losse gebouwen (Roze Kasteel, Raknest, Manegetheater, Waterloo, de Reuzen, de Yurre, Bellerose etc. en uiteraard nog nieuw te bouwen bouwwerken), zodat er een echt Land van Ooitje ontstaat met paden en lanen waar Anderlandse LEGO-gastjes doorheen kunnen wandelen. Maar zet het Manegetheater en het eerste Roze Kasteel naast elkaar en je ziet meteen dat de verhoudingen zoek zijn. Het Roze Kasteel is in een kleinere schaal en moet zeker anderhalf keer zo groot worden. Werk aan de winkel dus om een nieuw Roze Kasteel te bouwen!

Een nieuw ontwerp

Voor het ontwerp van het nieuwe Roze Kasteel heb ik ervaring opgedaan bij het ontwerp van Villa Hinkeloord. Deze villa is geen onderdeel van Het Land van Ooit, maar staat in Wageningen. Het is een prachtige villa uit 1855 met moderne aanbouw en ingericht als beeldengalerij die voor iedereen gratis te bezichtigen is. De bouw van dit project was een goede oefening ook met de LED-verlichting.

Villa HinkeloordFoto 1: Villa Hinkeloord te Wageningen

Villa Hinkeloord LEGO versieFoto 2: Villa Hinkeloord van LEGO® met LED-verlichting

Villa Hinkeloord Afbeelding 3: Ontwerp voor Villa Hinkeloord in LEGO®-Draw

Zoals bij alle gebouwen die je – in verhouding met het minifiguur – van LEGO® maakt, zijn de ramen bepalend. In het eerste Roze Kasteel had ik ramen gebruikt van twee nopjes breed, zonder kozijnen. Door die ramen te verbreden naar vier nopjes, wordt het gebouw groter en kunnen er kozijnen in. Het Roze Kasteel had immers prachtige mintgroene en gouden kozijnen. Door het Roze Kasteel groter te maken is er ook een hogere mate van detaillering mogelijk, zoals bijvoorbeeld de mintgroene en gouden vierkantjes in de muren rondom kozijnen en de hoofdingang.

OoitFoto045Foto 4: Het Roze Kasteel in Het Land van Ooit

Kasteel2

Afbeelding 5: Ontwerp voor Het Roze Kasteel in LEGO®-Draw

IMG_9690Foto 6: Achteraanzicht (met dank aan Leonie voor de foto)

Kasteel3

Afbeelding 7: Ontwerp achteraanzicht

Met het ontwerp van het eerste kasteel en de villa nog in de vingers, was het ontwerp voor het nieuwe kasteel vrij snel gemaakt. De schilderwerkzaamheden zouden veel meer tijd in beslag nemen. Alle onderdelen in mintgroen, roze en goud moesten immers geschilderd worden. Dat is bijna het hele kasteel!

Schilderen

Nadat alle blokjes besteld en ontvangen waren via BrickLink, kon ik – aan de hand van een bouwbeschrijving van 100 stappen – aan de slag met bouwen. Alle onderdelen die niet roze werden liet ik weg, zodat ik het gebouw in één keer roze kon schilderen. Helaas vond ik geen spuitbus in de juiste kleur roze, dus alles moest met de kwast. Hetzelfde gold voor de mintgroene blokjes, waaronder 142 tegeltjes van 1 x 1. De gouden onderdelen kon ik gelukkig wel spuiten.

SPA54013Foto 8: Schilderen van roze en mintgroene onderdelen

SPA54007Foto 9: Spuiten van gouden kozijntjes

SPA54019 Foto 10: Het Roze Kasteel in aanbouw

Verlichting

Om de gordijnen achter de ramen te imiteren heb ik achter alle ramen een stukje semi-transparant plastic geplakt dat ik tegenkwam als hoesje voor een trouwkaart van een vriend van me. In alle kamers van het kasteel kwam LED-verlichting. Omdat dit egaal licht kan zijn, heb ik daarvoor LED-strips gebuikt. Ook wilde ik perse een kroonluchter vlak achter de entree, die ook echt licht geeft. Daarvoor bouwde ik een hyperflux LED-je in een transparant rond blokje van 2 x 2 en bouwde daar de kroonluchter omheen uit de bestaande LEGO-set Grand Emporium. Dezelfde LED-jes bouwde ik in zwarte blokjes van 2 x 2, om daar grondspots van te maken die de gevel van het kasteel belichten.

SPA54049
Foto 11: Kroonluchters in Het Roze Kasteel

SPA54112
Foto 12: Grondspots verlichten de gevel van het kasteel

Het eindresultaat

Om het kasteel meteen in te passen in het geheel dat ik voor ogen heb, heb ik er een gracht bij gemaakt en er een element onder gemaakt van piepschuim. Met dit element kunnen hoogteverschillen zoals sloten en grachten overbrugd worden. Het is de bedoeling dat het hele Land van Ooit van LEGO® op 10 cm piepschuim komt te staan, zodat alle bouwwerken op hetzelfde niveau naast elkaar staan.

Het kasteel is voor het eerst tentoongesteld op 26 juni tijdens het Ooitgetekend-feestje bij John Rabou thuis. Daar stond het op de tekentafel waar John zijn prachtige prenten maakt.

SPA54126

Foto 13: Voorgevel van het kasteel

SPA54179

Foto 14: De graaf en gravin van Ooit zwemmen in de gracht

SPA54124

Foto 15: Restaurant de Blauwe Tuin

Meer foto’s zijn te zien op Flickr.

Ooit Mozaïek

Portretten

Met LEGO-blokjes kun je niet alleen bouwwerken bouwen, je kunt er ook mozaïeken mee maken. Het moet nu ongeveer een jaar geleden zijn dat ik begon aan mijn eerste mozaïek. Na afronden van de bouw van het Manegetheater had ik een aantal van die grote 48×48 nops grondplaten over. Het leek me leuk voor de verjaardag van mijn vader een portret van hem te maken. Al gauw kreeg ik de smaak te pakken en maakte ook een portret van mijn broer, die nu boven de TV in mijn woonkamer hangt.

SPA53177 SPA53764

Mozaïek maken

Er zijn twee manieren waarop je mozaïek kunt maken met LEGO-blokjes.

1) blokjes (of plaatjes) met nopjes omhoog naast elkaar plaatsen

LDDScreenShot9

2) plaatjes (of blokjes) op elkaar stapelen

LDDScreenShot10

Voor methode 1) kun je natuurlijk borduur-voorbeelden nemen of zelf een mozaïek bedenken. Een goed hulpmiddel daarbij zijn ruitjespapier en grids. Die kun je hier downloaden en vervolgens uitprinten. Met kleurtjes maak je dan zo je eigen ontwerp. Er is ook een grid voor methode 2). Zo kun je bijvoorbeeld ook een tekening of foto nemen en die overtrekken op het grid. Je legt dan het grid over de tekening en plakt ze tegen het raam. Dan schijnt de afbeelding door.

Ik wilde zelf echter portretten maken die bijna fotografisch zijn met veel verschillende kleuren. Door op de computer de foto’s te verkleinen tot 48×48 pixels en vervolgens in te zoomen, zie je duidelijk de losse pixels. Het enige wat je dan nog moet doen is het aantal kleuren verminderen en vervangen door de bestaande LEGO-kleuren. Het is dus handig om te weten welke blokjes er ooit in welke kleur zijn gemaakt. Daarvoor heb ik voor mezelf een hulpmiddeltje gemaakt: een lijst met alle kleuren en welke blokjes er in die kleur zijn verschenen: Download Mozaïek kleurtabel

Een voorbeeld: Eerst de foto van mijn broer Mark en daarna de ingezoomde versie in LEGO-kleuren

Mark1a Mark2a

Met dit voorbeeld in de hand is het alleen een kwestie van de juiste blokjes vinden en die op de grondplaat vastdrukken. Een mooie lijst eromheen en het kan aan de muur!

Methode 2) is wat ingewikkelder. Daar heb je immers te maken met de zijkant van LEGO-blokjes en plaatjes en die zijn niet vierkant (de verhouding van een 1×1 plaatje is 2 hoog:5 breed).  Simpelweg inzoomen op een plaatje op de computer is er dan dus niet bij. Wel zijn LEGO-plaatjes kleiner, dus je kunt meer detail maken. Ook kun je kleuren ‘mengen’ door bijvoorbeeld twee kleuren steeds af te wisselen na elkaar. Daarom wilde ik deze methode gebruiken voor de mozaïek van het logo van Het Land van Ooit. In die vlag zit namelijk een verloop van wit naar lichtblauw en die kun je alleen op die manier maken.

Vlag Land van Ooit

Ik ging aan de slag op de computer. Ik wilde weer de pixels als uitgangspunt nemen. Daarom moest eerst de afbeelding worden uitgerekt. De plaatjes hebben immers de verhouding 2:5, dus de hoogte van afbeelding moest met een factor 5:2 worden vervormd. Daarnaast wilde ik de breedte van de mozaïek beperken tot maximaal 100 nopjes, de afbeelding werd dus 100 pixels breed.

Ooit_front

Daarna volgde het omzetten naar LEGO-kleuren en het terugvormen van de verhoudingen. Zo ontstaat er een grid van pixels in dezelfde maat als de LEGO-plaatjes.

Ooit_front2 Front1

Voordat ik ben begonnen met de bouw van deze mozaïek, heb ik deze eerst op de computer, in LDRAW gezet. Dat is handig omdat je dan makkelijker een lijst met benodigde onderdelen kunt maken. Je weet dan precies wat je nodig hebt zodat je op BrickLink nooit teveel bestelt. Daarbij kun je makkelijk een bouwbeschrijving maken, waardoor de daadwerkelijke bouwtijd veel korter is. Het bleek echter een zeer tijdrovende klus om de hele mozaïek op de computer te bouwen.

Fase1-schild  Fase1

De bouwbeschrijving telde uiteindelijk zo’n 200 stappen, waar ik per stap ongeveer 10-15 minuten over gedaan heb om het daadwerkelijk van blokjes te bouwen. Totaal dus z’n 40 uur werk, naast al die uren op de computer die ik niet bijgehouden heb (ik schat zo’n 120 uur).

SPA53756  SPA53780

Uiteindelijk bleek de constructie echter niet sterk genoeg. De hoge stapel plaatjes brak onder zijn eigen gewicht. Alleen door het geheel voorzichtig op een plank te leggen, kon ik het vervoeren. Dat is natuurlijk niet praktisch en daarom heb ik om het geheel een lijst gebouwd, ook van LEGO-blokjes. Door de blokjes in de lijst te draaien t.o.v. de blokjes in de mozaïek, zo dat de nopjes naar voren staan, krijg je een stevige constructie. Zie hier het eindresultaat:

SPA53935

De Luiwagen van de Luie Lakei

Ruim een half jaar geleden liet ik op dit weblog weten dat ik bezig ben met het bouwen van Bellerose. De rozentuin achter Het Roze Kasteel, waar het treintje van de Luie Lakei rondjes rijdt. Eindelijk, na veel gepruts en gepiel is het gelukt deze Luiwagen aan de praat te krijgen. De bedachte aandrijving voor het karretje, bleek minder goed te werken en vereiste nog veel aanpassingen.

De aandrijving

Op LEGO-World had ik inspiratie opgedaan voor een aandrijving met behulp van radartjes en een ketting. De ketting schakel die door LEGO® worden gebruikt als rupsbanden kun je hier goed voor gebruiken.

SPA53403
Nu ziet het er nog niet uit, maar dit was een eerste opbouw van het aandrijfsysteem voor het treintje.

Linksachter op de bovenstaande foto zie je één van de vier bochten die in het parcours verwerkt zijn. Om het treintje makkelijk te laten glijden heb ik geen gebruik gemaakt van rails, maar van tegels. Rails zou er immers voor zorgen dat het treintje veel te hoog op de wielen komt te staan, wat niet past bij het ontwerp van de karretjes. Bovendien zijn de vier bochten te scherp voor de LEGO-rails.

SPA53409 SPA53411
Om de bochten te betegelen moest er heel wat zaag en snijwerk aan te pas komen.

De aandrijving bevindt zich onder de tuin. Eén van de tips die ik meekreeg op LEGO-World was om de radartjes makkelijk toegankelijk te maken. Mocht er iets mis zijn met het systeem, dan kun je er zo makkelijk bij om het te repareren. Daarom heb ik de tuin zo gemaakt dat er twee simpele delen makkelijk te verwijderen zijn om toegang te hebben tot de aandrijving.

SPA53519 SPA53518
Een kijkje in de machinekamer van Bellerose. De kamer is afgedekt met twee makkelijk te verwijderen delen.

Eén van de twee delen – het middendeel – is een simpele grondplaat van 16 bij 32 noppen. Deze rust op technic balken van 1 bij 16 (de drie gele en twee zwarte op de foto). Het andere deel rust op tegels, waardoor het min of meer los ligt.

De tuin

SPA53425 SPA53422
Tuinlieden en bouwers aan het werk bij de aanleg van de tuin

Na het bouwen van de machinekamer moest de tuin worden aangekleed. Bijzondere objecten in de tuin zijn de blauwe regens die tegen lantaarnpalen aangroeien, het fonteintje van gravin Rondalia en het roze, achthoekige theehuisje.

SPA53521
De blauwe regen

Voor de blauwe regens heb ik gebruik gemaakt van een bijzonder LEGO-onderdeel. Er bestaan namelijk flexibele rubberen slangetjes met een buitendiameter van 3 mm. Deze slangetjes kunnen precies door de open noppen van de bladeren en de ronde 1×1 steentjes en klemmen bovenaan in klemmetjes. In de kleur bruin zijn deze echter zeer zeldzaam, waardoor deze tuin wel een erg kostbare aangelegenheid zou worden. Daarom ben ik naar de bouwmarkt gegaan voor simpel montagedraad. Dit bleek precies dezelfde buitenmaat te hebben waardoor het goed als takken kan functioneren.

SPA53526 SPA53527
Het lievelingsplekje van gravin Rondalia

Dit fonteintje was een klein puzzeltje. De ronde schotel van 4 bij 4 noppen moest namelijk op de kop komen en toch bevestigd worden op de grondplaat. Daarnaast zit ook de kleine schotel van 2 bij 2 op zijn kop. Door het geheel te rijgen aan een afgeknipte speer, blijft het geheel in elkaar zitten. Bovenop afgemaakt met een grijs gespoten ijsje.

SPA53524
Het roze theehuisje met het gouden dak

Dit huisje vergde veel schilderwerk. De kleuren roze en licht turkoois komen niet vaak voor. De gouden elementen in het dak komen uit de nieuwe Atlantis serie van LEGO®. De schuine muren zijn gemaakt van gestapelde koplamphouders met 1×2 tegels.

De eerste succesvolle proefrit

En dan is het tijd om het treintje te laten rijden. Met een gepaste snelheid uiteraard, zoals je die van een Luie Lakei kunt verwachten; zeer traag! Hieronder kun je een filmpje zien van de eerste geslaagde proefrit van het wagentje. Hopelijk houdt hij het op LEGO-World 10 dagen vol.